Enerjimagazin-Sabancı Holding Enerji Grubu BaÅŸkanı Mehmet Göçmen, Enerjisa CEO’su Yetik K. Mert ile düzenlediÄŸi basın sohbet toplantısında Sabancı Enerji Grubu ve Enerjisa ile ilgili deÄŸerlendirmelerde bulundu.
Sabancı Holding Enerji Grubu BaÅŸkanı Mehmet Göçmen, Sabancı Holding olarak enerjiyi stratejik bir sektör olarak gördüklerini ve Enerjisa’nın hedeflerinde bir deÄŸiÅŸme olmadığını belirterek “Sabancı Enerji Grubu olarak 2014 yılında yüzde 50 ciro artışı öngörüyoruz. Mevcut projelerimiz kapsamında da 2.5 milyar dolar (1.9 milyar Euro) yatırım yapacağız” dedi.
Enerjisa’nın 20 milyonluk bir nüfusa hizmet verdiÄŸini ifade eden Göçmen,” Elektrik dağıtımında her dört kullanıcıdan birine Enerjisa elektrik hizmeti ulaÅŸtırıyor. Enerjisa olarak bu alanda ülke nüfusumuzun dörtte biri gibi çok büyük kitleye dokunuyoruz”diye konuÅŸtu. Göçmen, pazardaki liberalleÅŸme sürecine ve ekonomik büyüme öngörülerinin gerçekleÅŸmesine baÄŸlı olarak 2016 sonunda Enerjisa’yı halka açmayı planladıkları bu hedefte de bir deÄŸiÅŸme olmadığına iÅŸaret etti.
ENERJİSA’ nın Hedefleri DeÄŸiÅŸmedi
Enerjisa’nın elektrik üretimi, satışı ve dağıtımından oluÅŸan üç iÅŸ kolunda, büyük bir portföy yönettiÄŸini ifade eden Göçmen “Bugüne kadar gerçekleÅŸtirilen 10 milyar dolara yakın yatırımın yaklaşık yarısı elektrik dağıtım ve satış faaliyetlerine yönelik oldu. Birbirinden farklı dinamikleri olan, aynı zamanda entegre olarak da deÄŸer yaratan bu üç alanda, dünyanın örnek ÅŸirketleri gibi, verimli ve rekabetçi bir portföy stratejisini esas alan Enerjisa’nın hedefleri deÄŸiÅŸmemiÅŸtir. Enerjisa sektörünün öncü ve lider ÅŸirketi olarak, elektrik sektöründe büyümeye ve rekabetçiliÄŸe katkı saÄŸlamaya devam edecektir”dedi.
Enerjide Arz Fazlası Oluştu
Türkiye'de son 12 yılda sektörün hem arz tarafıyla hem tüketim tarafıyla çok hızlı bir büyüme gösterildiÄŸini dile getiren Göçmen, 'Arz tarafında son 12 yılda 2,1 defa artarak bugünkü 68 gigavat seviyesine geldi. Tüketim tarafı 2009'a kadar ortalama % 6-7'lerden fazla büyüyerek, çok ciddi bir büyüme hızıyla bugüne geldi. Enerji sektörü Türkiye'de birçok alandan beklenmeyecek üst performans gösterdi. Bugün ise talebin düÅŸük kalmasıyla, arz fazlası bir ortam oluÅŸtu' diye konuÅŸtu. Göçmen, EPİAÅž'ın bir an önce faaliyete geçirilmesi ve bu yeni tarife döneminde ana kriterlerin açıklanmasının Türkiye'nin lehine olacağını kaydetti.
3 Maksimum İlkesi
GeleceÄŸe yönelik politikalarını maksimum esneklik, maksimum etkinlik ve maksimum verimlilik esasları üzerine dayandırdıklarını belirten Göçmen “ Makro koÅŸullar ve piyasa dinamikleri çerçevesinde, hedeflerimize ulaÅŸmakta azami esneklik ve optimum kaynak kullanımı stratejilerimiz ile desteklenmiÅŸ, esnek bir yol haritamız olacak”dedi.
Enerjide Tam Rekabetçi Bir Piyasa Olmalı
Enerji sektöründe kamunun ağırlığının sürmesinin sektördeki tam rekabetçi ortamın yaratılmasına engel bir durum oluÅŸturduÄŸunu vurgulayan Mehmet Göçmen “Yatırımlarımızı ve operasyonlarımızı, liberalizasyonda öncü rolümüz ile sürdüreceÄŸiz. Enerji Bakanlığı ve EPDK tarafından, Türkiye elektrik sektörünün serbestleÅŸmesi ve rekabetçi nitelik kazanmasına yönelik olarak atılmış olan adımları çok önemli buluyoruz, piyasa liberalizasyonunun daha fazla geliÅŸeceÄŸine güvenimiz tam.
Sabancı Holding Enerji Grup Stratejisi
Sabancı Holding olarak enerjiyi Türkiye’nin en stratejik sektörleri arasında gördüklerini ve 2005 yılından bu yana enerjiye yaptığı yatırımlar ile enerji sektörüne önemli katkı saÄŸlamaya devam etmekte olduklarını hatrılatan Göçmen bu konuda ÅŸunları söyledi: “Sektöründe üretim, satış ve dağıtım alanlarında faaliyet gösteren ÅŸirketimiz Enerjisa, hissedarları Sabancı Holding ve E.ON’dan aldığı güç ile sektöründe öncü olmaya devam ediyor.Enerjisa ile üretim faaliyetlerimiz dahilinde yatırımlar ve operasyonlarımızda en etkin ve verimli teknolojileri kullanıyor, piyasa ÅŸartlarına adapte olabilen esnek, verimli dinamik bir portföy yapısı ile ülkemizin arz güvenliÄŸine ve enerji arzının rekabetçiliÄŸine katkı saÄŸlıyoruz. İşletmedeki toplam yaklaşık 2 bin 800 MW kurulu gücümüz ile Türkiye’nin en büyük serbest üreticisi konumundayız. İşletmedeki kurulu gücümüz içerisinde yenilenebilir enerjinin payı yaklaşık yüzde 53’e ulaÅŸtı.”
ENERJİSA, Büyüyen Ve GeliÅŸen Elektrik Piyasasında Lider Oyuncu
Toplantıda Enerjisa yatırımları hakkında bilgi veren Enerjisa CEO’su Yetik K. Mert ise “Enerjisa, büyüyen ve geliÅŸen elektrik piyasasında lider oyuncu konumuna yerleÅŸti” dedi. Enerjisa’nın verimlilik ve sürdürülebilirlik odaklı üretim portföyü ve dağıtım projeleri, deÄŸer yaratma odaklı ticaret faaliyetleri, müÅŸteri ve yenilikçilik odaklı pazarlama ve satış stratejileri ve rekabetçi iÅŸ modeli ile elektrik sektöründe deÄŸer zincirinin tüm aÅŸamalarında faaliyet gösterdiÄŸini belirten Yetik Mert “Enerjisa bugün itibariyle, devrede olan toplam 22 adet üretim santrali, (yaklaşık 2 bin 800 MW kurulu güç),inÅŸaat halinde olan 5 üretim projesi (Tufanbeyli, Bandırma 2, DoÄŸançay, Yamanlı, Alpaslan),iÅŸletmekte olduÄŸu 3 büyük dağıtım ve satış bölgesi ve böylece 14 ilde 20 milyon nüfusa ulaÅŸan dağıtım müÅŸterisi, tedarik pazarında 9 milyona yakın müÅŸterisiyle Türkiye elektrik pazarında liderliÄŸini pekiÅŸtirdi. Enerjisa, son dönemde arz (üretim) lehine oluÅŸan arz-talep dengesini ve üretimdeki çeÅŸitliliÄŸi gözetirken rekabetçiliÄŸi ve karlılığı öne çıkararak, yatırımlarına devam edecektir”dedi. 14 ilde yaklaşık 20 milyon kullanıcıya dağıtım hizmeti sunduklarını anlatan Mert, “2014'te devrini hızla tamamladığımız AYEDAÅž ve Toroslar bölgeleri için öncelikli hedefimiz, BaÅŸkent Bölgesinde edindiÄŸimiz 5 yıllık tecrübeyi bu bölgelere de taşıyarak hizmet kalitesini ve verimliliÄŸi artırmak” dedi.
Karlı Ve Sürdürülebilir Büyüme
Enerjisa’nın, Türkiye elektrik pazarında rekabetçi portföy yapısıyla ve kar ederek sürdürülebilir bir büyümeyi hedeflediÄŸini vurgulayan Yetik Mert “Enerjisa’nın üretim faaliyetlerinde önceliÄŸi, varlıklarını sektörün ihtiyaçlarına göre en etkin ÅŸekilde yönetebileceÄŸi dinamik ve esnek bir yapıya sahip olmaktır.Piyasa ve özellikle arz talep dengesi, aynı zamanda liberalizasyon ve mevzuattaki geliÅŸmeler de dikkate alınarak önümüzdeki dönemde Enerjisa yatırımlarını ve büyüme hedeflerini dinamik olarak gözden geçirmeye devam edecektir”diye konuÅŸtu.
Piyasanın Daha Liberal, Rekabetçi Ve Daha Åžeffaf Bir Yapıya KavuÅŸması Gerekiyor
Toplantıda Sabancı Enerji Grubu’nun elektrik piyasası ile ilgili beklentilerini de dile getiren Mehmet Göçmen ÅŸu noktalara dikkat çekti: “Türkiye elektrik sektörünün saÄŸlıklı geliÅŸimi ve elektrik piyasasının liberalizasyonu konusunda piyasanın daha liberal, rekabetçi ve daha ÅŸeffaf bir yapıya ulaÅŸması yönünde gerekli adımların önümüzdeki dönemlerde atılması gerekmektedir. Mevcut durumda kamunun EÜAÅž VE TETAÅž yoluyla elektrik arzında pazar payı yüzde 60’a yakındır. Kamunun yüksek paya sahip bir piyasa oyuncusu olması, piyasasının kurallarında kamu ve özel sektör arasında eÅŸit uygulamaları zaruri kılmaktadır. Bunun yanı sıra üretim özelleÅŸtirmelerinde saÄŸlanan ivme sürdürülerek özelleÅŸtirmeler mutlaka tamamlanmalı, rekabetçi piyasa öncesi dönemden gelen Yap-İşlet, Yap-İşlet-Devret modeli santralların da sözleÅŸme süreleri sonunda rekabetçi piyasaya dahil olması saÄŸlanmalıdır. Kamunun tarafı olabileceÄŸi yeni üretim yatırımlarında, rekabetçi piyasayı bozucu nitelikte olan, alım ve fiyat garantili modellerden kaçınılması gerekmektedir. TeÅŸvikler yatırım dönemi odaklı olmalı ve özel sektör yatırımlarına da uygulanabilmelidir. Elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynaklar, piyasayı bozmayan teÅŸvik uygulamaları ile desteklenmeye devam edilmelidir. Üretimdeki büyüme ve çeÅŸitlenmeye paralel olarak, iletim ve dağıtım altyapısı da güçlendirilmeli, buna yönelik düzenlemeler ve yatırımlar da en etkin ÅŸekilde ve zamanında gerçekleÅŸtirilmelidir.
DoÄŸal Gazda LiberalleÅŸme
Mehmet Göçmen doÄŸal gaz piyasasıyla ilgili olarak da “DoÄŸal gaz alanında fiyat sübvansiyonunun yanı sıra, genel olarak liberalizasyon sürecinde de oldukça sınırlı bir aÅŸama kaydedilebildi. Daha rekabetçi ve liberal bir doÄŸal gaz piyasasının oluÅŸturulabilmesi, doÄŸal gaz arz güvenliÄŸi ve rekabetçiliÄŸi, aynı zamanda gerekli altyapı yatırımlarının piyasa koÅŸulları içerisinde gerçekleÅŸtirilebilmesi için çok önemlidir”dedi.
anka