10 HES'e EÜAŞ Otomasyon Sistemleri Kurulacak
Haber
25 Ekim 2022 - Salı 17:00 Bu haber 10142 kez okundu
 
10 HES'e EÜAŞ Otomasyon Sistemleri Kurulacak
ELEKTRİK Haberi
10 HES'e EÜAŞ Otomasyon Sistemleri Kurulacak

Cumhurbaşkanlığının "2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programının Onaylanması Hakkında Karar"ı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Programa göre, 10 hidroelektrik santrale EÜAŞ Otomasyon Sistemleri kurulacak. Afşin-B Termik Santrali, Keban Hidroelektrik Santrali (HES), Karakaya HES ve Hirfanlı HES rehabilitasyonları gerçekleştirilecek.  Karakaya HES’in bir ünitesinde türbin çarkı rehabilitasyonu tamamlanacak. Kamuya ait hidroelektrik santrallerde de EÜAŞ otomasyon sistemleri kurulacak.

EÜAŞ Otomasyon Sistemi; EOS donanımları, kontrol bilgisayarları, Scada yazılımları, mühendislik programı, kontrolcü yazılımı, veri iletişimi için ağ altyapısı, iletişim protokolleri, veri tabanları ve siber güvenlik altyapısı olmak üzere farklı öğelerin entegre bir şekilde bir araya getirilmesinden oluşuyor.

Kararda enerji sektörüne ilişkin diğer hususlar şu şekilde:

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi artırılacak, yenilenebilir enerji üretiminin şebekeye güvenli bir şekilde entegrasyonunun sağlanması amacıyla gerekli planlama ve yatırımlar gerçekleştirilecek.

Akkuyu NGS'nin ilk ünitesinin inşaatı 2023 yılında tamamlanacak ve elektrik enerjisi üretimine başlanacak. Akkuyu NGS'ye ek olarak, iki NGS'nin daha kurulumuna yönelik çalışmalara devam edilecek.

Yatağan-Denizli, Batı-Denizli-4, Tunçbilek Şalt-Domaniç-Bursa Doğu ve Konya Kuzey-Ilgın TES-Afyon-2 enerji iletim hatları tamamlanacak, Erzin 380- Polateli 380 enerji iletim hattında ise yüzde 50 oranında ilerleme sağlanacak.

Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Projesi ile Kuzey Marmara Doğal Gaz Depolama Tevsii Projesi tamamlanarak, toplam doğal gaz yeraltı depolama kapasitesi 10 milyar metreküpe çıkarılacak.

Kamu elindeki linyit sahalarının elektrik üretimi suretiyle ekonomiye kazandırılması sağlanarak, elektrik üretiminde ithal kaynaklara bağımlılık azaltılacak ve istihdama katkı sağlanacak.

Temiz kömür teknolojilerine ilişkin Ar-Ge projeleri desteklenecek.

2023 yılında en az bir YEKA yarışması yapılacak.

Kaynak: (Enerjimagazin) - Enerjimagazin Editör: Şenol Ciğerli
Etiketler: eüaş, eos, otomasyon, hes, elektrik
Yorumlar
Haber Yazılımı