Tire Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadyumu'na GES Kuruldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, İzenerji, İzgüneş şirketleri ve Tire Belediyesi iş birliği ile Tire Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadyumu çatısına kamu kaynakları kullanılmadan inşa edilen Güneş Enerji Santrali (GES) açıldı.

Tire Belediyesi'nin yıllık elektrik enerji ihtiyacının yüzde 50'sini karşılayacak Tire Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadyumu çatısına inşa edilen Güneş Enerji Santrali'nin açılışı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Tanıtım Eğitim Etüt Dairesi Başkanlığı Uzman Yardımcısı Veysel Atasoy tarafından gerçekleştirildi.

Çalışmaları tamamlanarak hizmete açılan proje, dünyada ESCO olarak bilinen Türkiye’de ise “Kamu Enerji Performans Sözleşmesi” olarak düzenlenen mevzuat kapsamındaki ilk uygulama olarak öne çıkıyor. Kamu kaynağı kullanmadan 29 milyon liralık yatırımla stadyumun çatısına inşa edilen GES ile Tire Belediyesi elektrik sarfiyatının yarıdan fazlasını karşılayacak. GES ile yılda 1 milyon 890 bin kilovatsaat enerji üretilecek. 1.300 kWp kurulu gücü bulunan santral, 15 yıl boyunda İzgüneş tarafından işletilecek. Bu süre zarfında Tire Belediyesi yüzde 10 indirimli elektrik alırken, dönem sonunda santralin mülkiyeti Tire Belediyesi’ne bedelsiz devredilecek.