Bağdat ve Erbil Arasında Uzlaşı Sinyali

Enerjimagazin-Irak’ın Enerjiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani’nin, Kürdistan Bölgesi’nin günlük 100 bin varil petrol ihraç ederek uzlaşıya varma önerisine sıcak baktıklarını açıklamasından sonra Enerji Eski Bakanı ibrahim Behrulelum’dan da bu öneriye destek geldi.
Basnews’in haberine göre, Hazırlanan 2014 bütçe yasa tasarısı, günlük 400 bin varil petrolün Kürdistan Yönetimi tarafından Irak Ulusal Petrol Şirketi (SOMO) bünyesinde sevk edilmediği takdirde Kürdistan’ın bütçe payında kesinti öngörüyordu. Buna karşılık Kürdistan Bölgesi heyetinin Bağdat’taki temaslarında bu rakamı 100 bin varil olarak güncelleme önerisi Bağdat hükümet yetkilileri tarafından sıcak karşılanırken, bütçe yasasının da böylece gözden geçirilebileceği belirtiliyor.
Öte yandan Irak’ın Enerji Eski Bakanı ibrahim Behrulelum da öneriye destek vererek, ‘Dilerim Bağdat ve Erbil hükümetleri bu sorunu çözmek için diyalog ve müzakere yolunu kullanmaya devam eder. Ancak bütçe tasarısının gözden geçirilerek bazı sıkıntıların giderilmesi gerekiyor. Daha sonra Erbil’in günlük 100 bin varil ihracat önerisi dikkate alınarak sorun çözülebilir’ diye konuştu.
Geçtiğimiz hafta Amerika Birleşik Devletleri de SOMO aracılığıyla Erbil Yönetimi’nin nisan ayı başından itibaren günlük 100 bin varil petrol ihraç etme önerisine destek verdiklerini açıklamıştı.